Chobe – Onze eerste (en enige) kill!

Nadat we een paar overnachtingen op Magotho zijn we doorgereden naar Chobe. We hebben op Magotho een Nederlands stel ontmoet en zijn hier een paar dagen mee opgetrokken. Het is prettig om met twee auto’s te rijden en wij vonden het allebei erg leuk om een paar dagen met anderen op pad te zijn. Ook hebben we onze eerste en enige) kill gezien!

In Chobe zijn er twee routes naar het Savuti camp. De Sandroad en de Marshroad. Aangezien het droge seizoen was en we met twee auto’s reden hebben we voor de Marschroad gekozen. De krekels waren oorverdovend zoveel lawaai als ze produceren. Na de lunch zijn we heel rustig richting Savuti gereden. We hebben veel giraffes gezien en op de grote vlakte bij Savuti hebben we honderden olifanten gezien. Overal waar we keken zagen we olifanten. Op een gegeven moment kwam er eentje wel heel dreigend naar ons toe.

Langs de Chobe rivier

In de middag hebben we langs de rivier gereden, met mooie uitzichten over de rivier en velden aan de andere kant. Het talud was op delen vrij schuin en George helde fors over. Op een gegeven moment hingen we zo schuin naast de Chobe rivier dat wanneer Odette haar hand uit het had gestoken ze het water waarschijnlijk had kunnen aanraken. Het Nederlandse stel wat achter ons reed vertelde dat een van de achterwielen al los van de grond kwam en we bezig waren met omvallen. Jesse heeft met met meer geluk dan wijsheid in kunnen grijpen en zo voorkomen dat George ging zwemmen in de Chobe rivier.

Rond een uur of 5 zijn we op het dak geklommen en met een drankje genoten van alle natuurpracht om ons heen. Vlak voordat we bij de camping waren hebben we toch nog besloten om een laatste stukje langs de rivier te rijden. Gelukkig maar want we hebben hier onze eerste (en enige) kill gezien!

Onze eerste (en enige) kill!

Het eerste wat we zagen was een kudde zebra’s die ineens onze kant op stoven. Tussen het stof zagen we ook een aantal leeuwen rennen. Twee zebra’s werden al snel afgezonderd; eentje vlak bij ons en de ander richting de rivier. Op een gegeven moment sprong een leeuw op deze laatste zebra en vielen ze samen via een salto in de rivier. Alle andere leeuwen renden op dat moment hier naar toe en terwijl de zebra uit de rivier klom werd hij gegrepen.

We zagen het schouwspel van de jacht op was op een afstand van ongeveer 100 meter, uiteindelijk stonden we op een paar meter afstand te kijken hoe de zebra werd doodgebeten. Dit klinkt heel luguber, echter gek genoeg vonden we het niet eng maar eerder intrigerend.

De zebra lag op zijn rug al spartelend met een aantal leeuwen over zich heen. Een mannetje beet hem dood in de hals. Vervolgens werd de zebra bij de buik open gebeten en opgegeten. Opvallend was dat de leeuwen spinnen zoals een kat. Ook likten ze de zebra, eentje likte de oren helemaal schoon. Erg grappig om dit kattengedrag bij deze grote katten terug te zien.

Boottocht in Kasane

In het kamp aangekomen werden we nog getrakteerd op een troep wilde honden die over de camping liepen. De dag daarna zijn we naar Kasane gereden. Hier hebben we op een avond een mooie boottocht over de Chobe rivier gemaakt en zo vanaf het water verschillende dieren gezien. De dagen daarna boodschappen gedaan en op naar Zambia!

Relevante links