Een bekende stem

Botswana verlaten ging erg vlot, ons Carnet wel nog even ingevuld en meteen uit gestempeld. We vonden dit erg grappig, maar achteraf heeft ons dit veel gelazer voorkomen met Zuid-Afrika. Daarna op naar Livingstone om een bekende stem te horen.

Administraties

We hadden ons Carnet niet gestempeld bij het verlaten van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft een goede administratie en ze begonnen een half jaar later vragen te stellen aan de ADAC. Doordat Botswana ons Carnet gestempeld had, hadden we daarmee bewijs dat we Zuidelijk Afrika douane-unie hadden verlaten. Hierdoor legde Zuid-Afrika geen lange claim op onze borg. Achteraf gezien hebben we veel geluk gehad en bij een volgende reis stempelen we ons Carnet altijd uit als een land het ook gestempeld heeft bij aankomst! Sommige landen stellen vragen…

De Zambiaanse kant van de grens was wel wat chaotischer. Road tax, Carbon tax, Safety tax, carnet en paspoort alles moest gekocht en geregeld worden. Eigenlijk moesten we ook een WA-verzekering afsluiten voor George. Bij de grens is deze duur, dus hebben we besloten het risico te nemen en zonder verzekering naar Livingstone te rijden om het daar te regelen. Dat gaf ook meteen de mogelijkheid om de Yellow-card verzekering af te sluiten voor alle COMESA landen.

Een bekende stem

Eenmaal in Livingstone op zoek naar een pinautomaat, in het eerste winkelcentrum werkten meerderen niet, dan maar door naar het centrum. Er stond een flinke rij voor de pinautomaat, dus moesten we even wachten. Toen we uiteindelijk aan de beurt waren, hoorden we een bekende stem en stond daar ineens een vriendin van Odette van de middelbare school! Die was een paar dagen in Zambia via haar werk bij KLM. Echt heel toevallig. We hebben afgesproken om ’s avonds uit eten te gaan en we hebben heerlijk sushi gegeten. Na deze gezellige avond hebben we weer een dag huishoudelijke klusjes gedaan (lees Jesse heeft aan George geklust).

Jesse wilde graag raften op de Zambezi. Odette twijfelde maar besloot uiteindelijk ook te gaan. De volgende ochtend zijn we de Zambezi af gegaan. Meerdere boten zijn over de kop gegaan, die van ons niet. Jesse vond het helemaal fantastisch en hij wil het liefst de volgende keer gaan river boarden (met klein plankje en zwemmend). Odette was erg opgelucht toen het voorbij was.

Victoria watervallen

Natuurlijk wilden we ook de Victoria watervallen bewonderen. We hadden al gehoord dat deze vanuit Zimbabwe mooier zijn, zeker in het droge seizoen. Het was wel heel grappig om lopend de grens over te gaan via de brug. De watervallen zijn echt prachtig en we hebben een wandelroute gelopen die ons langs alle mooie doorkijkjes nam. Jesse herkende nog een enkel uitzicht van toen hij een klein jongetje was.

Bij een van de uitzichtpunten kwamen we in gesprek met parlementsleden van Zimbabwe. Niet alleen hebben we visitekaartjes uitgeruild, ook moesten we even met ze op de foto. We zien de Nederlandse Kamerleden dit niet snel doen.

Na twee uur zijn we teruggelopen naar Zambia en kwam er nog een stoomtrein over de brug die voor toeristen wordt ingezet. ’s Avonds zijn we bij een restaurant genaamd ‘Olga‘ gaan eten. Dit restaurant is een onderdeel van een project om kansarme jongeren een vak te leren. Het eten is daarnaast ook erg lekker.

Relevante links