Lake Malawi

Bij de grens met Malawi regende het verschrikkelijk hard en al springend over de stromen water zijn we bij het douane kantoor gekomen. Ook deze grensovergang verliep erg soepel en we stonden snel weer buiten in de stormende regen. Doordat we ’s ochtends een bushwalk hebben gemaakt en boodschappen gedaan was het al wat later op de middag. We besloten richting Nkhotakota aan Lake Malawi te rijden.

If you can’t beat them, join them

Omdat het snel donker werd moesten we op zoek naar een plek voor een bushcamp. Dat bleek moeilijker dan verwacht want in Malawi zijn overal huisjes, dorpjes en dus mensen. Uiteindelijk zijn we een klein weggetje ingereden en hebben we bij een dorpje gevraagd of we daar in de buurt konden staan. Nadat met de dorp oudste overlegd was en gevraagd was of we getrouwd waren werd ons een plek midden in het dorpje aangewezen. Het hele dorp (~60 mensen) liep uit om te kijken. Zo’n daktent trekt aandacht.

We boden onze tolk aan dat hij wel even in de daktent mocht kijken. Hij kijken en het hele dorp bleef verwachtingsvol staan. Of ze ook wilden kijken? Ja, dat wilden ze wel. Al gauw stond iedereen te dringen bij het trappetje en spiekten ze om de beurt naar binnen. Het ijs was gebroken. Handjes geven, namen uitwisselen en heel veel lachen. Tijdens het koken werden we zowat omver geduwd omdat iedereen wilde kijken. Ondertussen werd ons van alles gevraagd over Nederland, wat we daar aten, hoeveel koeien we hebben, etc.

Toen we naar de wc (gat in de grond) liepen, liep iedereen mee. De engels sprekende man vertelde het dorp toch maar dat ze ons even alleen moesten laten. Terug bij de auto stond iedereen weer om ons heen. Even is leuk maar op een gegeven moment vonden we het wel erg vermoeiend worden. Het zag er niet naar uit dat men weer zijn eigen dingen zou gaan doen, dus zijn we maar onze tent ingedoken om half 8…

Zoals we hadden verwacht kwam het hele dorpje tot leven tijdens zonsopgang. Wij waren daardoor ook vroeg wakker en zijn toen maar opgestaan. Terwijl Jesse al beneden stond en Odette de tent aan het opruimen was, stond er al een groep mensen om George heen om te kijken wat we allemaal deden. Probeer dan maar eens charmant met een rok aan het dak op te klimmen om de tent in te klappen!

Lake Malawi

We kwamen mooi op tijd aan in Nkhotakota en hebben daar een huisje gehuurd in plaats van op de camping. Wat heerlijk zoveel ruimte om je bed! Overdag hebben we geluierd aan het strand en daarna voor het eerst sinds tijden weer een echt bed ingedoken. Helaas was het bed niet zo fijn als we hoopten. Het matras was erg dun en sliep daardoor een stuk minder prettig dan ons eigen matras… Jammer!

We hebben een prachtige route door heuvelachtig landschap naar Nkata Bay gereden, waar we naar het bekende Mayoka Village zijn gegaan. Eerst hebben we het bed getest en toen we deze hadden goedgekeurd hebben we ook hier een huisje genomen. Mayoka is echt een plek voor backpackers en heeft een relaxte sfeer. De dagen daarna hebben we rustig aan gedaan, we hoestten beiden veel.

Gekneusde ribben

Een van de dagen hebben we een boottocht gemaakt waarbij ondertussen de fish eagles gevoerd werden. Later kwamen we bij een strandje waar een vrij hoge rots (~6m) was waar je vanaf kon springen. Jesse ging meteen die kant op en dook er van af. De tweede keer dacht hij een salto te maken Helaas draaide hij net te ver door en kwam hij met een flinke klap met zijn buik op het water terwijl hij zijn handen vlak voor zijn borst hield. Het duurde even voordat hij boven kwam en hij had moeite boven water te blijven. Gelukkig schoot een gids hem te hulp en is hij uit het water gevist.

Na het rotsspring experiment hebben nog gesnorkeld en zijn we rustig teruggevaren. De dagen daarna heeft Jesse veel pijn gehad en had hij soms moeite om lang rechtop te zitten, erg handig met die hobbelige wegen.

Jesse duikt Lake Malawi in.

Relevante links