Moremi – een helpende hand

Weer de bush in! Moremi National Park ligt aan de oostkant van de Okavanga delta. Gelukkig zitten we in het droge seizoen, dus konden we de meeste tracks wel berijden. Toch hebben we ook wel een paar keer moeten keren omdat het ons toch echt te diep water was. We hebben ontzettend veel dieren gezien, waaronder wilde honden. De verschillende foto’s staan in ons fotoalbum. Drie gebeurtenissen zijn ons nog bij gebleven. Zo hebben we een helpende hand geboden aan een paar locals, gelunched met olifanten en een hyena in ons kamp gehad.

Een helpende hand

Toen we rondreden in Moremi stuitten we op een gegeven moment op een supporttruck die tot zijn assen vaststond in het mulle zand. Twee mannen waren al ruim twee uur met de hand de assen aan het uitgraven en waren nog niet heel ver. Ze waren niet goed voorbereid op pad gegaan want ze hadden zelfs geen water bij zich. Gelukkig hebben wij wel een schep en hiermee ging het iets makkelijker. Vervolgens hebben we met de lier de truck los kunnen trekken.

Helaas was dit van korte duur, 4 meter verder stond de truck weer tot zijn as vast in het zand. Jesse heeft de mannen weer geholpen met graven en vervolgens hebben we ze met de sleepkabel weer uit het zand getrokken. Al met al zijn we twee uur bezig geweest in de brandende zon. Een van de mannen vertelde dat dit de eerste keer was dat een blanke hem een helpende hand bood…

Lunchen met olifanten

De tweede dag in Moremi zijn we rustig naar het noorden gereden. We wilden de meest noordelijke route naar de Northgate gaan rijden. Op de kaart was deze doorgetrokken, terwijl de GPS aangaf dat het doodliep. Helaas had de techniek gelijk en konden we omkeren…

Omdat het tegen lunchtijd was zijn we gestopt om te lunchen. Omdat het vaak erg warm was zo midden op de dag, combineerden we het vaak met een siësta. Dit keer hadden we de hangmat mooi opgehangen tussen George en een boom. Terwijl we zo vastzaten aan die boom en opkeken uit de hangmat, kwam er een kudde olifanten met kleintjes voorbij! Dit blijft heel indrukwekkend.

Magotho community camp

Na de lunch zijn we omgekeerd en in een hide-out genoten van een plas vol nijlpaarden. We zijn met een prachtig schouwspel van regenwolken en ondergaande zon het park uitgereden. Uiteindelijk zijn we in het donker aangekomen bij Magotho. Dit is een community camp tussen Moremi NP en Chobe NP in. Het kamp heeft geen faciliteiten, zelfs geen waterkraan, en de wilde beesten lopen er gewoon door het kamp rond. We hebben dit kamp voor meerdere dagen als uitvalsbasis gebruikt om Moremi te bezoeken.

De ene keer werden we ’s ochtends wakker en zagen we vanuit de tent een kudde impala’s om ons heen staan. Of ’s avonds hadden we twee honeybadgers die rondjes om de auto liepen. Ook liep er een keer tijdens het ontbijt een luipaard aan de andere kant van de rivier langs.

Maar de meest uitzonderlijke ervaring was wel een hyena die langs kwam. Op ongeveer 3 a 4 meter afstand van de achterkant van George hadden we een kampvuur branden. We waren aan het opruimen na het avondeten en Jesse zag opeens een hyena aan komen lopen, richting de achterkant van George waar Odette bezig was. Snel Odette geroepen en op het moment dat Odette ook bij de deur van de bijrijder stond liep de hyena tussen George en het kampvuur door. Odette schrok zodanig van de hyena dat ze met veel lawaai in George klom. Dit trok wel de aandacht van de hyena, maar gelukkig had hij geen interesse in Jesse. Vrouw en kinderen eerst zullen we maar zeggen…

Relevante links