Voorbereidingen 2012 – de (mentale) reis

Hoe bereid je nou een eerste wereldreis voor? Voor ons waren de voorbereidingen in de eerste jaren met name een mentale voorbereiding op de reis. Maar hoe is de mentale reis nou gestart? Tijdens onze reis in 2008 door Zuid-Afrika hebben we verschillende overlanders gezien en beseften we ons pas dat dit ook een vorm van reizen zou kunnen zijn.

De excuses

Na terugkomst zijn we enthousiast op zoek gegaan naar de juiste auto en daarna zijn we gaan dromen. Met de auto werd het nu wel heel ‘echt’. Maar natuurlijk waren er ook heel veel redenen en excuses om de reis uit te stellen. Het kwam toch niet goed uit en andere vormen van koudwatervrees. Enkele voorbeelden van onze redenen tot uitstel.

ExcuusAntwoord
Zo lang over studie gedaan, het is beter voor mijn carrière om te gaan werken.Voor je carrière is er eigenlijk nooit het perfecte moment, of is het juist altijd het juiste moment.
We hebben nog geen auto.Kopen en gaan!
We hebben geen kennis of ervaring met de auto / offroad rijden.Al doende leert men.Wordt lid van een autoclub, neem een cursus.
We zijn nog niet getrouwd, dat wordt in sommige landen niet geaccepteerd.Gelukkig was dit niet de reden voor ons om te trouwen!
Sommige landen vinden het belangrijk, maar dit is waarschijnlijk zwaar overdreven voor een wereldreis.
Ik ben nu bezig met een studie, het is niet handig om nu te gaan.Waarschijnlijk is dit een valide argument als je aan een Master begint. Gelukkig duurt dit maar 2 jaar.
Ik wil wel mijn traineeship af te maken, beter voor mijn carrière.Wellicht is dit waar, maar aan de andere kant. Is die corporate ladder beklimmen echt zo belangrijk?
Het komt niet uit in mijn carrière. Voor je carrière is er eigenlijk nooit het perfecte moment of is het juist altijd het juiste moment. Toen dit besef er was, werd de keuze ook makkelijker.
Ik kan geen vrij krijgen van mijn werk.Totale onzin. Nee heb je en ja kun je krijgen. Wellicht moet je wel bereid zijn ontslag te nemen.
Als we op reis gaan, wordt het moeilijk om weer in het normale leven terug te komen.Moet je voorstellen dat je niet op reis gaat, dan weet je niet anders.

De mentale reis

Tijdens onze huwelijksreis in 2010 naar Uganda kwamen we weer overlanders tegen en daarna is het idee nog meer voor ons gaan leven. Meerdere van onze excuses hadden we gepareerd of was een kwestie van timing. Eind 2011 of begin 2012 begonnen we met rekenen en kwamen we tot de conclusie dat Odette in augustus 2012 haar Masters had afgerond en Jesse zijn traineeship ook had afgerond en lang genoeg in zijn functie zat en voldoende credits had om onbetaald verlof aan te vragen.

In eerste instantie wilde Jesse zijn manager niet langer dan 3 maanden onbetaald verlof geven, echter toen hij toestemming gaf dat Jesse ook al zijn openstaande verlof mocht opnemen werd de discussie makkelijker om te slechten. Jesse had nog 2,5 maand verlof staan. Of je nou 5,5 maand of 7,5 maand afwezig bent, het probleem voor de manager was hetzelfde. Jesse heeft ook aangegeven dat hij geen ambitie had om in zijn oude rol terug te komen en dat de rol vergeven mocht worden aan een ander. Daarmee was dit geregeld. Veel dank aan de manager van die tijd om dit mogelijk te maken!

Naast de vele praktische zaken die geregeld moest worden, zoals Carnet de Passage, vaccinaties, en  mensen die het idee absurd en tomeloos gevaarlijk vonden was er nog een horde te nemen. De te nemen route. Afrika is een continent waar je rekening moet houden met de seizoenen, in het bijzonder met het regenseizoen. Om die reden hebben we George naar Kaapstad verscheept om vanaf daar onze reis te beginnen. Na een klein afscheid op Schiphol zijn we dan op 27 augustus 2012 echt begonnen met ons avontuur!

Relevante links