Onze wereldreis is gestart

Op vrijdagochtend 29 juli 2022 was het eindelijk zo ver. Onze wereldreis is gestart! Nou ja, eerst hebben we natuurlijk nog lekker koffie gedronken met Nienke en Derk. Daarna zijn we echt vertrokken, het weer was alleen oer hollands: koud, winderig en het regende pijpenstelen. Niet helemaal wat je bij Afrika voor ogen hebt, maar we doen het er mee.

Odette reed het eerste stuk, en had meteen het geluk om met rukwinden door de Huguenot tunnel en Du Toitskloof te rijden. De regen kwam soms horizontaal langs. We zijn eigenlijk zonder te stoppen doorgereden naar Calitzdorp vanwege het slechte weer. Zelfs de lunch hebben we binnen gegeten omdat het bleef regenen. Tijdens het rijden zit Nora lekker naar buiten te kijken en Ilse verslindt boeken. Zo fijn dat we een eReader voor haar hebben.

Calitzdorp

Gelukkig hield de regen op in laatste uur op weg naar Calitzdorp en konden we toch genieten van zon en mooie uitzichten. Wat een beetje zon wel niet doet. Calitzdorp staat bekend om zijn port en rond 4 uur kwamen we bij Boplaas aan, een wijnhuis die prijswinnende port heeft. We hebben verschillende soorten port en gin geproefd en ook maar meteen gekocht. Wat opvalt is dat ook hier iedereen een praatje maakt. Er werd alvast naar de lokale camping gebeld dat we er aan kwamen en ook kregen we meerdere tips van wat we moesten doen in Calitzdorp en omgeving. Zeker ’the accidental baker’ was een aanrader, want die (Nederlandse) dame bakt alleen op zaterdag brood.

Het oude treinstation van Calitzdorp is omgebouwd tot camping en op vrijdagavond is daar een open braai. Dit betekent dat het vuur aangemaakt wordt en iedereen zelf eten meeneemt. Ene avond komen er 20 mensen braaien andere avond 5. Voor noodgevallen verkopen ze braaipakketten achter de bar en we hebben maar besloten dat dit een noodgeval was. Lekker warm bij het vuur gegeten en met verschillende locals gesproken. We werden uitgenodigd om naar de Matjiesvlei (je zegt Maaikiesvlei) te komen. Dan konden we onze auto daar parkeren en mooie wandeling maken.

Matjiesvlei

Zaterdag zijn we ’s ochtends naar de aanbevolen bakkerij gegaan en hebben inderdaad heerlijk brood gekocht, waar de drie dames 2 dagen lekker van hebben gegeten. De weg naar de Matjiesvlei is onverhard en sommige stukken best stijl en een afgrond er naast. Odette zat er als bijrijder ietwat gespannen naast, zeker met dat uitzicht stijl naar beneden. Een nadeel dat Olaf zo hoog is. Beste remedie is dan zelf rijden en de auto aanvoelen. Na wat verwensingen links en rechts kwam wel het vertrouwen in Olaf en al snel sjeesde Odette ook door de bergen. Alhoewel door de bergen, op steile onverharde wegen, rijden duidelijk niet favoriet is. Onderweg kwamen we Rory (man uit de bar) tegen en hij ging net het dorp in, maar we konden gerust gebruik maken van zijn tuin, tafels, stoelen etc en we hebben heerlijk onder een grote eik geluncht. Daarna hebben we een wandeling gemaakt door de vallei en zijn teruggereden naar de camping. Op de camping hebben ze handlorries waarmee je heen en weer kunt rijden. Dat vinden de meiden erg leuk om te doen.

RELEVANTE LINKS