We leven nog!

Het is ondertussen al weer ruim een maand geleden dat er een laatste blog geplaatst is. Wees gerust we leven nog maar zijn alleen druk met andere dingen. Basale activiteiten zoals boodschappen doen, koffie zetten of avondeten kosten gewoon veel meer tijd. Een maaltijd kost gauw 1 tot 1,5 uur en even koffie drinken half uurtje. Alles is opgeborgen en vastgezet en na gebruik gaat alles weer schoon terug in de kast. Ook merken we dat we a twee maanden reizen we eindelijk los zijn gekomen van het gehaaste leven in Europa en allemaal een stuk meer ontspannen zijn. Voordat er allemaal reisverslagen (hopelijk) komen, toch een update hoe is het met:

Ilse en Nora

Met Ilse en Nora gaat het goed! Ze hebben het naar hun zin, zijn vrolijk en zijn super lief voor elkaar. In twee maanden reizen hebben ze nog niet een keer echt ruzie gehad! Natuurlijk moeten ze ook schoolwerk doen, gemiddeld besteden ze ongeveer 3 dagen in de week aan schoolwerk waarbij ze opdrachten uit boekjes maken die we van school hebben gekregen. De andere dagen hoeven ze dan niet in een schrift te schrijven, maar vaak oefenen we tafels of verzinnen we kleine sommetjes tijdens het rijden. Bijvoorbeeld we moeten nog ongeveer 75 km rijden en rijden 50 km/uur, hoe lang doen we daar dan over? Om 3 uur later het sommetje te maken, die 75 km van eerder hoe hard hebben we nu gemiddeld gereden?

Het is mooi om te zien hoe goed de meiden met verandering en soms tegenslagen om kunnen gaan. Tijdens die 3 uur rijden heeft Nora maar besloten dat we in een hele lange erge achtbaan zitten en vraagt wanneer we nou eens over de kop gaan. Ilse pakt vaak haar eReader en leest lekker een boek. Ook krijgen we een concert van zelfverzonnen liedjes (CD’s kunnen niet aan op slechte wegen). Ook hebben we dagen dat we een activiteit doen zoals snorkelen of paardrijden. De keer dat we ruim een uur vastzaten in het zand vlak voor onze bestemming gaan ze helpen met graven (even) om daarna lekker met het zand te gaan spelen (veel leuker!).

Vaak hebben we interessante gesprekken over hoe mensen leven en het verschil met ons leven. Op dieren jagen is slecht, maar wat als je geen eten hebt en wij nu zelf ook zien dat alles dor is. Of een kindje van je eigen leeftijd een knuffeltje geven en dan later beseffen dat dit waarschijnlijk haar eerste knuffeltje was. De mensen zijn arm, maar wel heel vrolijk. Waarom moet je dan veel geld hebben? Doordat de meiden veel Engels horen zijn we benieuwd wanneer ze dit ook meer gaan praten. Ze begrijpen het wel steeds beter waardoor wij steeds minder goed in het Engels kunnen overleggen!

Odette en Jesse

Vergeleken met onze vorige reis merken we dat we ons tempo duidelijk hebben moeten aanpassen om te voorkomen dat we overprikkeld raken. Zeker het begeleiden van schoolwerk kost veel tijd, aandacht en zeker geduld. Vaak is de een met Nora aan het lezen terwijl de ander Ilse helpt met taal of rekenen. Al met al begeleidt Odette wel het meeste schoolwerk. Jesse regelt in de tussentijd andere dingen zoals kleine reparaties aan Olaf, broodbakken of zorgen dat de was gedaan wordt. Echt tijd voor onszelf is moeilijk te vinden. Odette probeert af en toe te yoga-en en een half uurtje stil naar de sterren kijken als de meiden in bed liggen valt snel ook onder tijd voor jezelf.

We mochten ook even in de hangmat!

Olaf

We verbazen ons hoe goed Olaf het in het terrein doet. In Nederland hebben we Olaf meerdere keren op de weegbrug gehad en daardoor wegen we dat we zo’n 3400 a 3500 kg wegen als we volgepakt zijn. Ondanks dit gewicht komt Olaf meestal door het mulle zand. Door het hoge gewicht gebruiken we in mul zand of hele stijle hellingen low gear, maar vaak is dit ook voor ons eigen comfort. In het terrein leveren we weinig in t.o.v. een toyota of land rover.

Op deze wegen trilt alles wel los wat vast zit op deze wegen en met regelmaat hebben we kleine reparaties te doen. Helaas trilt onze schuifdeur met enige regelmaat een beetje open tijdens het rijden, een onderdeel van het slot is versleten. De deur kan niet helemaal open gaan, echter door een kier van 1 cm komt veel stof binnen! Natuurlijk gebeurt dit op slechte wegen waar veel stof is. Regelmatig even stoppen en opnieuw dicht doen. We onderzoeken nu hoe we dit onderdeel uit Europa naar bijvoorbeeld Zimbabwe of Zambia kunnen krijgen.

Natuurlijk zitten we ook wel eens vast in het zand!

In Zuid-Afrika kwam de motor van Olaf met regelmaat (5x per dag) in noodloop. Dit doordat de EGR-klep een storing gaf, waarschijnlijk door roetaanslag blijft de klep hangen. Oplossing is sleutel uit het contact en er weer in, dit reset de computer, wat met beetje oefenen tijdens het rijden gewoon kan. Het deed zich met name voor als we hard (80+) rijden. Wel heel onhandig als je op de snelweg met 100km/uur aan het inhalen bent. De dealer in Zuid-Afrika had hem helaas niet op voorraad en met een iets ongemakkelijk gevoel gingen we Mozambique in.

In Maputo hebben we kleppen reiniger gekocht en door de diesel gedaan. Een halve dag hebben we fors wat storingen gehad (zie je het werkt niet) en daarna was het over. Hier in Zimbabwe kregen we in de bergen weer storingen en hebben we weer kleppen reiniger in de diesel gedaan. De eerste 300km waren weer een heleboel storingen en nu is het (zo goed als) over. Olaf houdt gewoon niet zo van vol gepakt bergbeklimmen.

We leven nog!

We leven zeker en genieten volop. Het is zo leuk om te zien waar we alle vier ons elke dag over kunnen verbazen en leren. Ook is het intrigerend om te merken hoeveel tijd de kleine dingen kosten en hoe moe we allemaal zijn aan het einde van de dag zijn val alles wat we doen en indrukken die we hebben. Helaas (voor jullie) schiet een blog schrijven er dan bij in.

Mocht je graag beelden van onze reis zien, kijk dan eens op youtube, dan zie je we wat wij zien!

RELEVANTE LINKS